Το νησί μας, η Ικαρία , πήρε το όνομά του από αρχαιοτάτους χρόνους με το γνωστό μύθο του Ίκαρου, ο οποίος ήταν κατά την μυθολογία ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να πετάξει σε αρμονία με τους φυσικούς νόμους.

Η Ικαρία είναι ένα νησί διαφορετικό από τα άλλα και από τα μεγαλύτερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με 255 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε έκταση και με 102 μίλια (160 χιλιόμετρα) ακτογραμμή. Περισσότερο μοιάζει με ένα καταπράσινο, στο μεγαλύτερο μέρος της, βουνό που ξεφύτρωσε μέσα στη θάλασσα. Διασχίζεται από την οροσειρά του Αθέρα (Πράμνος), του οποίου η υψηλότερη κορυφή είναι 1.041 μέτρα. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 8.423 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
Η Ικαρία έχει παράδοση στην παραγωγή ενός δυνατού κόκκινου κρασιού, γνωστού από τον Όμηρο ως “Πράμνειος Οίνος”. Το νησί είναι σε μεγάλο κομμάτι του καλυμμένο από βλάστηση, κουμαριές, πρίνους και πευκοδάση. Υπάρχουν επίσης αφθονία νερών. Στα δυτικά υπάρχει το δάσος του Ράντη, ένα από τα σπανιότερα χαρακτηριστικά μεσογειακά προϊστορικά δάση. Υπάρχουν σπάνια και μοναδικά είδη ζώων στο νησί, όπως η σαύρα “κορκόφυλας”, αλλά και ιδιαίτερη χλωρίδα. Εκτός από συνηθισμένα ζώα, χαρακτηριστικά είναι τα ημιάγρια κατσίκια ελευθέρας βοσκής, τα οποία συναντώνται παντού, διαταράσσοντας την χλωρίδα του νησιού με την υπερβόσκηση.

Το νησί έχει δύο λιμάνια, τον Άγιο Κήρυκο και τον αμφιθεατρικό Εύδηλο, που είναι πολύ γραφικός. Διαθέτει επίσης, αεροδρόμιο. Το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά μέρος είναι ο Αρμενιστής με το γραφικό του κολπίσκο, όπου υπάρχουν και πάρα πολλές ταβερνούλες.

Τι θα συναντήσετε στο νησί  :

–    ανεμελιά, χαλαρότητα και υπομονή σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας των ντόπιων κατοίκων. Λέγεται μάλιστα, ότι αυτή η πραότητα και στωικότητα έχει οδηγήσει την Ικαρία στο να έχει το μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ιδιοσυγκρασίας αυτής είναι τα περίφημα πανηγύρια της Ικαρίας, τα οποία είναι από τα πλέον γνωστά πανηγύρια της Ελλάδος. Λιτά, απέριττα με κέφι για τραγούδι και χορό και με λίγη βοήθεια από το ιδιαίτερο και παραδοσιακό κρασί κάθε πανηγύρι έχει σίγουρη την συνταγή της
επιτυχίας!

–    πολύ καλό, και φτηνό φαγητό, όπως επίσης παραδοσιακά και ντόπια προϊόντα

–    πανέμορφες γραφικές παραλίες. Δύο από τις όμορφες και μεγάλες παραλίεςisland-3
του νησιού είναι το Λιβάδι, στον Αρμενιστή και πιο δίπλα τη Μεσακτή.

–    το εκκλησάκι της Ανάληψης σε μια μύτη μέσα στη θάλασσα, που αποτελεί το
σήμα κατατεθέν της Ικαρίας.

–    δύο γραφικά μοναστήρια, Μονή Μουντέ(Ευαγγελίστριας) του 1460.και τη
μονή της Οσίας Θεοκτίστης, που έφτιαξε το ησυχαστήριο της κάτω από ένα βράχο.

–    Ιαματικά λουτρά, τα γνωστά Θερμά.

–    Μοναδικά μονοπάτια με μαγευτική θέα